Co vše je potřeba k úspěšnému přebalení?

Konečně přišel ten den, kdy jste si z porodnice přivezli své novorozené miminko. Společně s jeho příchodem se vám však zcela změnily nejen životní priority, ale také náplň celého dne. Malé dítě totiž většinou jen spí, jí a pláče. První týdny nebudete dělat nic jiného než krmit a přebalovat.

speciální prostor pro přebalování není nutností

Abyste své dítě správně přebalili do čistých plen, nepotřebujete k tomu dokonce ani speciální přebalovací pult. Tuto činnost v pohodě zvládnete i na posteli, když dítě položíte na deku a absorpční podložku. Vše potřebné si volně rozložíte na posteli a přebalování může z vesela začít. Navíc, jak dítě roste a je stále více a více aktivní, může se přebalovací pult jevit jako nepraktický. Dítě z něho, především pokud je živější povahy, může lehce spadne dolů.

Nejdůležitější pomůcky pro přebalování dětí

Dítě většinou přebalujete po každém jídle, což je alespoň zpočátku obvykle tak po 3 až 4 hodinách. Můžete používat plenky látkové, které jsou ekologičtější, nebo pleny jednorázové, jenž jsou naproti tomu zase pohodlnější. Některé děti jsou háklivější na zvracení, takže si k přebalování rovnou přichystejte také náhradní sadu oblečeni. Dalším nepostradatelným pomocníkem v boji proti plným plenkám jsou vlhčené ubrousky. Pokud má vaše miminko citlivou pokožku, mohou mu vlhčené ubrousky způsobovat podráždění pokožky. V tomto případě můžete využít vlhčené ubrousky pro citlivou pokožku, nebo jednoduše omýt znečištěnou kůži v intimních partiích děťátka pod tekoucí vodou.

Mokrý zadeček jemně osušíte ručníkem a natřete mastí proti opruzení. Výborné jsou například Bepanthen nebo Rybilka. Vyzkoušet můžete obojí a pak se rozhodnout pro tu, která vám bude více vyhovovat. No a jsme ve finále - použijete čistou plenu, ať už látkovou nebo jednorázovou, a máte přebaleno a alespoň na chvíli pokoj - snad. Minimálně do dalšího přebalování.

Když je dítě opruzené

Občas se přihodí, že i přes veškerou vaši péči je dítě opruzené. Pláče, protože opruzeniny jsou nepříjemné. V takovém případě nepřikládejte dítěti ihned čistou plenu, ale nechte zadeček volně dýchat na vzduchu.

Nemáte ještě účet?

Registrujte se a získáte
Chci se zaregistrovat