Jak správně vybrat plenky?

Pokud máte doma novorozené miminko, nebo se zatím pouze připravujete na jeho příchod rozhodně se nestresujte zbytečně s tím, co všechno musíte koupit. Ze začátku miminka potřebují jen tři věci: cítit bezpečnou náruč, mít plné bříško a být v suchu a teple. A tady přichází na řadu jedno z nejčastěji probíraných témat mezi novopečenými maminkami – jaké jsou ty nejlepší plenky?

Látkové versus jednorázové

Jako první věc byste si měly rozmyslet, kterou z těchto variant zvolíte. Každá má své pro i proti. Používáním jednorázových vytváříte více odpadu, ale nemusíte se o ně nijak speciálně starat. Látkové jsou ekologičtější, ale mají určitá specifika, která podrobně rozebereme v některém z dalších článků. Dále se tedy budeme věnovat plenkám jednorázovým. Podrobný článek rozebírající tématiku látkových a jednorázových plen jsme pro vás připravili ZDE.

Velikost

Na českém trhu se setkáte s velikostním rozpětím od 0 do 6. 0 je určená pro nedonošené děti, takže pokud vám nic takového nehrozí, pořiďte si do porodnice rovnou velikost 1. I z té ale děti poměrně rychle vyrostou, takže nemusíte dělat žádné velké zásoby. Větší velikosti (5, 6) seženete ve dvou provedeních – buď klasické plenky s lepítky po stranách, nebo tzv. pantsy. Pantsy vypadají v podstatě jako klasické látkové kalhotky/slipy a hodně maminek je používá v době, kdy se děti učí na nočník. Jsou dost savé a vydrží i celou noc. Počítejte ale s tím, že cenově vás vyjdou dráž, než klasické plenky stejné velikosti.

Značky

Značek, které se u nás prodávají, je opravdu hodně. Od těch nejznámějších, jako jsou Pampers nebo Huggies, přes privátní značky řetězců až po plenky z dovozu. Každému vyhovuje něco jiného. Některé miminko nesnese parfemaci, některé musí mít velmi jemný materiál a některým je to úplně jedno. Pro začátek si tedy kupte spíš menší balení plenek, a až zjistíte, které jsou ty pravé, můžete nakoupit i do zásoby.

Ekoplenky

Speciální kategorií jednorázových plenek jsou tzv. ekoplenky. Ty jsou na rozdíl od běžných plenek vyrobeny z biologicky rozložitelných materiálů. Vrchní vrstva je většinou tvořena celulozou nebo tkaninou, jejíž základ je kukuřičný škrob. Uvnitř je buničina. Nejkvalitnější eko plenky mají certifikát Nordic Swan, který ukazuje, že jsou hypoalergenní a 100% rozložitelné. Za ekologické myšlení si ale připlatíte, minimální cena za kus je okolo 10Kč.

Plenky do vody

Plavání miminky je v poslední době velký hit. Aby se ale nestala nějaká „nehoda“, kromě plavek musí mít děti ještě speciální plenku do vody. Ta nenasákne zvenčí, ale zároveň také nepropustí obsah do bazénu. Další možností jsou ještě speciální neoprénové kalhotky, které fungují podobně. Můžou být pro vás i pro dítě pohodlnější, protože je to jen jedna vrstva, kterou musíte dítěti obléct.

Nemáte ještě účet?

Registrujte se a získáte
Chci se zaregistrovat