Látkovky či jednorázovky – jaká bude vaše volba?

Máte doma právě narozené miminko, nebo se připravujete na jeho příchod? Nestresujte se zbytečně tím, co všechno musíte koupit. Ze začátku miminka potřebují jen tři věci: cítit bezpečnou náruč, mít plné bříško a být v suchu a teple.

Ale i výběr těch správných plenek vám může pěkně zamotat hlavu. Tytam jsou doby, kdy maminky neměly na výběr nic jiného, než používat velké bavlněné čtverce, které se musely vyvářet a zabíraly spoustu místa. Dnes je na trhu nepřeberné množství jednorázových i látkových plenek, a každý typ nese určité výhody a nevýhody. Jak se v tom ale zorientovat? Pojďme si jednotlivé aspekty shrnout.

Pořizovací cena

Jednorázové plenky se prodávají v balících, kde může být 30, ale také klidně i 90kusů. Cena jedné se pohybuje od 3 do 7 Kč, u ekoplen je to kolem 10 Kč. Cena sady látkových plenek se pohybuje v řádu několika tisíc. Takže vstupní investice je u látkových rozhodně vyšší. Pokud ale nepodlehnete jejich kráse a pořídíte si opravdu jen to nejnutnější v pro vás rozumném poměru cena/kvalita, můžete v dlouhodobém měřítku ušetřit.

Manipulace

Jednorázové pleny zvládne vyměnit opravdu každý. Látkové pleny mohou být pro někoho trochu oříšek, protože se skládají z několika částí (absorpční vrstva, svrchní vrstva…). Existují už ale i typy, které se vyměňují komplet celé, a dítě do nich dostanete stejně snadno, jako do jednorázovek. Tyto sofistikovanější kousky zvané AIO (all in one) jsou ale o něco dražší.

Objem

Jednorázové pleny jsou tenké, takže miminku nikde nezavazí, což může usnadnit otáčení ze zad na bříško. Látkové mají objem větší, to je pro změnu výhoda pro správný vývoj kyčlí. Látkovým plenám ale budete muset přizpůsobit oblečení miminka. Body je potřeba mít o něco větší a polodupačky nebo tepláčky je lepší koupit přímo od značek, které mají střih na „větší zadeček“.

A co pokožka miminka?

Reakce na nejrůznější materiály plenek je velmi individuální. Některé díte snese prakticky jakoukoliv jednorázovou plenku, jiné musí být jen v hodně často měněných látkových plenách. Látkové pleny jsou šetrnější zejména v létě, kdy se v nich dítě tolik nezapaří. U jednorázových ale rozhodně nepodceňujte interval výměny plenek. I když dobře sají a svádí tak k pocitu, že je dítě v suchu, pořád je jeho pokožka v kontaktu s umělým materiálem nasáklým rozkládající se močí.

Kam s nimi?

Průměrná doba, kdy se dítě naučí chodit na nočník, jsou dva roky. Po celou tuto dobu tak budete řešit, jak naložit se znečištěnými plenami. U jednorázových plenek je to jasné. Použité vyhodíte do koše a následně do kontejneru. Záleží pak na konkrétním místě bydliště, jestli jdou do spalovny, nebo na skládku (horší varianta, dlouho se rozkládají). Látkové pleny musíte očistit a vyprat.

 

Co říct závěrem? Je jen na vás, co budete používat. Každý má jiné nároky a jiný styl života. Pokud ještě stále váháte, přečtěte si naše další články, kde se látkovým i jednorázovým plenkám věnujeme podrobněji.

Nemáte ještě účet?

Registrujte se a získáte
Chci se zaregistrovat