Vše co potřebujete vědět o příkrmech

Prvních pár měsíců života vašeho miminka uplynulo jak voda. Už to není jen malý bezmocný uzlíček, ale začíná z něj být zvědavý jedinec, kterého zajímá všechno kolem. A to včetně vašeho jídla. A to je ta správná chvíle nechat ho pomalu poznávat nové chutě.

Odkdy je to vhodné?

Obecné doporučení říká, že do půl roku věku by dítě mělo být výlučně kojené. Někteří zvědavci se ale po jídle natahují už o měsíc dřív. Někteří si zase klidně ještě měsíc, dva počkají. První seznámení s něčím jiným, než je mateřské mléko (nebo umělá formule), by mělo proběhnout v intervalu mezi pátým a sedmým měsícem. To je totiž období tzv. imunologického okénka, kdy seznámením s nejrůznějšími potravinami můžete předejít budoucím alergiím.

Pyré (kaše) versus BLW

Tradičním způsobem podávání příkrmů je mixování nebo později rozmačkání připravených potravin na kaši. Tady si ale dávejte pozor, abyste to dítěti zbytečně moc neulehčovali. Na začátek je určitě potřeba mít kašičky tekutější, aby si dítě zvyklo. Ale okolo jednoho roku už by mělo být schopné rozžvýkat i menší kousky, a to jak zeleniny, ovoce, tak i na jemno nakrájené maso.

Druhým, a v současnosti poměrně trendy způsobem, je metoda BLW (baby-led weaning, jídlo do tlapky). Ta je založená na faktu, že mnohé děti jezení kaší naprosto odmítají a mnohem raději prozkoumávají celé potraviny. Samozřejmě jim nemůžete hned dát jablko. Ale malá uvařená mrkev nebo brambora, kterou si mohou chytit do ruky a pomalu ji ožužlávat, to je dobrý start. Ze začátku dítě bedlivě hlídejte. Kdyby se náhodou začalo dusit větším kouskem, musíte být připraveni rychle zasáhnout. 

Čím začít?

Aby si dítě postupně zvyklo, že není jen kojené, začněte s příkrmy nahrazením jedné dávky mléka, a to té polední. Je možné, že ze začátku sní dítě jej jednu nebo dvě lžičky. Nenuťte ho a klidně dokojte.

Jako první zařaďte do jídelníčku zeleninu, a to v pořadí mrkev, brambory (batáty), dýně a cuketa.  Každou zeleninu otestujte dva až tři dny, abyste zjistili, jestli se neprojeví nějaká alergická reakce. Pokud ano, zatím potravinu vynechte, ale zkuste ji zařadit třeba za měsíc. Dětský imunitní systém se vyvíjí postupně a počáteční reakce ještě nemusí znamenat doživotní alergii.

Zeleninu je dobré buď podusit, nebo připravit na páře, tak totiž ztratí nejméně vitamínů.

Až si dítě zvykne na prvních pár druhů zeleniny, můžete mu nabídnout ovoce. Oblíbený je banán, nebo lehce podušené jablko nebo hruška. Ovoce se zařazuje až po zelenině proto, že je přirozeně sladké a méně „chutnou“ zeleninu by potom dítě mohlo odmítat.

TIP na první příkrmy:

Skleničky nebo domácí vařené příkrmy?

Na toto téma se na internetu, ale i mezi odborníky vedou vášnivé debaty. Potraviny používané do skleniček prochází přísnou kontrolou na obsah všech škodlivin, které by mohly dětem ublížit, takže z tohoto pohledu jsou určitě zdravější, než běžná zelenina ze supermarketu. Na druhou stranu musí projít určitou konzervací a chuťově pak nemusí být úplně atraktivní. Někdy také skleničky obsahují zbytečná „plnidla“, škrob a sůl. Ty lepší, v biokvalitě, jsou zase poměrně drahé. Výhodou skleniček je i to, že vydrží otevřené v chladu i do druhého dne a jsou také ideální na cestování.

Doma vařené příkrmy mají velkou výhodu v tom, že přesně víte, co do nich dáváte. Pro ta nejmenší miminka byste ale měli vybírat buď zeleninu a ovoce z vlastní zahrady, od někoho, komu věříte, že nehnojí, nebo z farmářských obchodů či v biokvalitě. Sice je to dražší, než v běžném obchodě, ale děti toho zatím tolik nesní. V případě kořenové zeleniny vybírejte spíš menší kousky, které jsou chutnější a není v nich akumulováno moc potenciálně škodlivých látek (třeba dusičnanů).

A na dobrou noc kaše!

Na tenhle mýtus pozor. Ne každé dítě totiž kaše jí a ne každé je taky snese. Obilná kaše je aspoň ze začátku celkem těžká na trávení. Rozhodně nezaručí to, že bude miminko spát celou noc. Možná bude v pohodě, ale jestli je zvyklé na noční porci mléka, stejně se vzbudí. V tom horším případě nebude ani chtít usnout, protože mu bude těžko.

Když už chcete kaše zařadit, začněte od nemléčných, nedoslazovaných a neochucených. Ideální je rýžová krupička, kukuřičná nebo vícezrnná kaše. Když ji budete chtít ochutit, rozmačkejte do ní ovoce. Spíš než jako večeře je ale takováto sladká kaše vhodná na snídani nebo svačinku.

Kaše na dobrou noc najdete v naší nabídce ZDE >>

Nemáte ještě účet?

Registrujte se a získáte
Chci se zaregistrovat