Co s sebou do porodnice

Taky máte pocit, že poslední dva měsíce těhotenství jsou mnohem delší, než první dva trimestry dohromady? Malý tvoreček uvnitř vašeho břicha teď už jen roste a roste a vy se nemůžete dočkat, až ho uvidíte naživo, a ne jen na monitoru. Chvíle, kdy se to stane, teď může přijít skoro kdykoliv. A právě proto je nejvyšší čas nachystat si vše potřebné k porodu i k následnému pobytu.

Do porodnice budete vlastně potřebovat ne jednu, ale hned dvě tašky. Jednu přímo k porodu a druhou potom na oddělení šestinedělí.

K porodu

Pokud nemáte nějaký speciální porodní plán, který zahrnuje třeba použití relaxační hudby, svíček nebo masáž vonnými olejíčky, tak toho vlastně moc nepotřebujete. Oblečení dostanete erární, k dispozici bývají i vložky na zachycení plodové vody a krve. S občerstvením už to bývá horší. Jestli si pamatujete na přeslazený čaj ze školní jídelny, tak hodně porodnic právě toto pití ještě pořád nabízí. Pokud nechcete tuhle sladkou bombu, vezměte si minimálně 1,5 litru vlastního pití. Sladké a ochucené ale není na škodu, protože můžete být vysílená a pití vám dodá energii. Na doplnění energie je dobrý i hroznový cukr nebo banán.

Další věc, která se vám bude hodit, je velký ručník nebo osuška. . Mnoho porodnic už má v rámci porodních boxů i sprchu, která vám v průběhu porodu může hodně ulevit. Zabalit se poté do vlastní osušky bude určitě příjemnější než použít nějakou místní.

Jako poslední věc si zabalte veškeré potřebné doklady, přihlašovací formulář, občanku a těhotenský průkaz. Dejte si je na místo, kde je pak rychle najdete. Některá porodnice umožňuje vyplnit přihlašovací formulář už dopředu, pokud ale na to zapomenete, vůbec nic se neděje.

Po porodu

Na oddělení šestinedělí dostanete erární oblečení pro sebe i pro miminko. Je to výhoda, protože zašpiněné věci vám rychle vymění a nemusíte se o nic starat. Všechno ostatní už ale musíte mít vlastní.

Pro miminko budete potřebovat jeden balík plen velikosti jedna. Nemusíte brát žádnou speciální kosmetiku na mytí, ze začátku stačí miminko opláchnout pod tekoucí vodou. Jediná kosmetika, kterou opravdu využijete, je mastička proti vzniku opruzenin. Pokud rodíte v zimě, vezměte miminku pro jistotu i čepičku a teplé ponožky.

Pro sebe budete potřebovat hygienické potřeby (kartáček, pastu, mýdlo, sprchový gel, šampon, hřeben), hodí se i speciální desinfekční gely na ošetření hráze.  Dva ručníky na „spodek“ a jeden, nebo spíš dva další na zbytek těla. Kupte si také speciální poporodní síťované kalhotky a vložky, abyste byla po porodu v co největším pohodlí.

Zhruba měsíc před porodem si už můžete pořídit i kojící podprsenku. Měla by být ale o číslo větší, abyste se do ní vlezla, až se vám prsa opravdu nalijí.

Jak si zpříjemnit pobyt?

Nikdo vám dopředu neřekne, jestli budete mít miminko spícího andílka, nebo malého nespokojence, který chce pořád jen kmit a chovat. I přes veškeré starosti a vzájemné poznávání se s miminkem ale určitě budete chtít být v kontaktu i s rodinou a přáteli. Mobilní telefon a nabíječka jsou jednou z věcí, které by vám neměly chybět. Můžete si s sebou vzít i knihu nebo křížovky.

I když to v některých porodnicích neradi vidí, pokud chcete, nachystejte si do tašky i dudlík pro miminko. Možná ho nepoužijete, ale může vám zachránit drahocenný spánek.

Další problém může být „nemocniční strava“. Možná budete mít po probdělé, prokojené noci hlad a nebude se vám chtít čekat na ranní bílou kávu a rohlík. Zabalte si s sebou nějakou tu mlsku, tyčinku nebo sušené ovoce (to je dobré i na rozhýbání střev).

Hlavně se ale nestresujte. Pobyt v porodnici je jen na pár dní. Navíc, všude už jsou otevřené obchody až do večera, porodnice mají i vlastní lékárny, takže skoro všechno si můžete dokoupit přímo na místě.

Nemáte ještě účet?

Registrujte se a získáte
Chci se zaregistrovat