Menstruace během kojení

Doba, kdy se znovu objeví první menstruace během kojení je individuální. Hormonální změny způsobují dočasné zablokování ovulace a časově omezenou neplodnost, která však může být značně krátká a nedá se na ni spoléhat.

Po porodu dochází k poklesu hormonů progesteronu a estrogenu, což neumožní dozrávání vajíček. Současně dochází k obnovení produkce hormonu gonadotropinu, který má vliv na dozrávání vajíček. Díky laktaci stimulované hormonem prolaktinem dojde k pozastavení nástupu menstruačního cyklu a ovulace, ale i k potlačení produkce gonadotropinů a ta zabraňuje dozrávání vajíček.

Jak je to s hormony

Aby došlo k antikoncepčnímu účinku při laktaci, musí být hladina prolaktinu dostatečně vysoká. Toho lze docílit při dostatečně dlouhém a pravidelném kojení. Hladina prolaktinu v těle kolísá v průběhu dne a současně postupně po porodu. K poklesu hladiny prolaktinu dojde v prvním týdnu po porodu o polovinu. Asi 3 měsíce po porodu je hladina na základní výši nezbytné pro produkci mateřského mléka.

Jak je to s laktací

Vymizení laktace zamezí stimulace bradavek. S každým kojením dochází ke vzestupu hladiny prolaktinu v těle matky. Nejvíce je ho asi 30 minut od začátku kojení a 10 minut od ukončení hladina prolaktinu zase klesá. Na základní hodnotě je do 3. hodin, což stačí pro dostatečnou produkci mateřského mléka.

Jak udržet antikoncepční účinek

Pro udržení antikoncepčního účinku se musí ustálit hladina prolaktinu na určité výši, aby blokovala gonadotropin. K zabránění nástupu ovulace je nutné kojit alespoň 5x denně v celkové délce 65 minut, jinak poklesne prolaktin a vzestoupí estrogen. Pak se může ovulace dostavit do 6. týdnů od zavádění příkrmů, ale i o měsíce později. Záleží na počtu kojení ve dne i v noci, stravě i zdravotním stavu matky.

Kojení versus antikoncepce

Plné kojení není 100% ochranou proti otěhotnění. Nástup ovulace navíc nemusí být vždy spojen s příchodem menstruace. U některých žen se objeví menstruace s prvními příkrmy dítěte, jindy až 6 týdnů po odstavení. Některé ženy začnou menstruovat i při plném kojení hned po šestinedělí. Někdy je příčinou produkce hormonů tělesným tukem. Krvácení může být nepravidelné a různě intenzivní, nebo jde o neovulační krvácení způsobené anovulačními cykly. Dostavuje se i značný premenstruační syndrom a je třeba hodně odpočívat a spát.

Nemáte ještě účet?

Registrujte se a získáte
Chci se zaregistrovat