Vložky do podprsenky

Vložky do podprsenky jsou třeba především v prvních týdnech po porodu pro absorpci odkapávajícího mateřského mléka. Vkládají se do podprsenky a chrání oblečení před mokrými skvrnami a znečištěním.

Vložky do podprsenky by měly být co nejprodyšnější, aby nedocházelo ke kvasinkovým infekcím a s částečně nepropustnou vrstvou, která chrání prádlo a oblečení. Mohou být jednorázové nebo látkové. Použít lze i plastové sběrače mléka. K rychlejšímu hojení ragád slouží hydrogelové polštářky.

Vložky do podprsenky

Vložky do podprsenky by se měly měnit, hned jak provlhnou. Vlhké vložky vedou k množení kvasinek a patogenních bakterií, což vede i k bolestivosti bradavek. Pokud vložka na prsu uschne a přilepí se k bradavce, lépe se sundává po navlhčení.

Jednorázové vložky do podprsenky

Tyto vložky se po použití vyhodí. Pokud má vložka lepítka, pomáhá udržet vložky v podprsence na svém místě. Obvykle obsahují bavlnu nebo buničinu a polyethylenovou fólii.

Pratelné vložky do podprsenky

Tyto vložky jsou z přírodních tkanin, pratelné v ruce nebo pračce. Nepoužívá se aviváž, která snižuje absorpční schopnosti. Nejméně savá je bavlna, pak konopí a nejvíce savé je bambusové vlákno. 100% hedvábí je vhodné na bolavé bradavky. Některé jsou bez nepropustné vrstvy, jiné s částečně nepropustnou vrstvou z polyesterového flísu, který časem provlhá, ale je poměrně prodyšný. Prodyšné jsou i ty s mírně nepropustnou vrstvu ze 100% ovčí vlny neboli merina. Nejméně prodyšné a téměř nepropustné jsou prsní vložky s polyesterem laminovaným polyuretanem.

Sběrače mléka

Odkapávací misky neboli chrániče bradavek mají tvar misky nebo mušle s odvětrávacími otvory. Slouží k zachytávání mléka, pokud jej odkapává větší množství a současně k ochraně citlivých a bolavých bradavek. Při velkém předklonu se ale může mléko z misek vylít.

Hydrogelové polštářky

Nemají savou schopnost, používají se na mokré hojení ragád bradavek a mají chladivý účinek. Přikládají se na prs gelovou stranou, dají se použít několikrát za den, dokud gel funguje a pak se vyhodí. Nejsou vhodné při kvasinkové a jiné infekci bradavek a dvorců nebo při ragádách se strupem.

Nemáte ještě účet?

Registrujte se a získáte
Chci se zaregistrovat