Co by vás mohlo zaskočit v šestinedělí

Během šestinedělí budete absolvovat preventivní prohlídky. Už před porodem musíte najít pro své dítě praktického dětského lékaře neboli pediatra. Už první týden po návratu z porodnice musíte zajít k dětskému kvůli vstupní komplexní prohlídce vašeho děťátka.

Už první týden vás čeká vstupní komplexní prohlídka novorozence. Ve dvou týdnech probíhá preventivní prohlídka, kdy se kontroluje zdravotní stav dítěte, správná výživa a prospívání, kontrola kyčlí u ortopeda a začíná se podávat vitamin D. Na konci šestinedělí zahrnuje preventivní prohlídka kontrolu zdravotního stavu i psychomotorického vývoje dítěte. Dostanete informace o prvním nepovinném očkování proti rotavirovým infekcím a ortoped provede ultrazvukovou kontrolu kyčlí.

Nálady jako na houpačce

Období šestinedělí je náročné hlavně pro maminku prvorozeného dítěte a může ovlivňovat především psychický stav. Maminka může být plačtivá, lítostivá, smutná, neklidná, příliš unavená a ve špatné náladě. Dočasný stav většinou velmi rychle pomine. Je třeba myslet kromě miminka i na sebe. Kdykoliv můžete, tak odpočívejte, hodně spěte a nechte si pomoci od svých blízkých. Když miminko spí, spěte taky. Vaše nálada a rozpoložení ovlivňuje i miminko samotné. Když je spokojená maminka, je spokojené i miminko.

Co najdete v plínce

Dítě většinou poprvé močí hned po porodu a pak až za 24 až 48 hodin. V pleně se mohou objevit během prvních dvou až tří dnů jemně červené skvrny. Jde o sůl kyseliny močové a její vylučování je krátce po porodu běžné. Kojené děti mají nejprve černou stolici. Dítě začne přijímat poprvé potravu ústy a střeva se dají do pohybu. I stolice se objeví během 24 až 48 hodin po porodu. Tato černá smolka se nahromadila ve střevech dítěte v břiše matky. Po týdnu se stolice mění na žlutou, tak trochu připomínající míchaná vajíčka.

Vyrážky na těle

Pokožka dítěte je někdy vrásčitá a postupně se vyhlazuje. Druhý den po porodu se někdy u dětí objeví vyrážka v podobě drobných červených kruhovitých skvrnek se zažloutlou čepičkou. Toto novorozenecké akné se nejčastěji objevuje na obličeji, pod plenkami a v místech, kde se pokožka zapařuje a oblečení otírá o kůži. Zmizí většinou do týdne a léčba není nutná. Běžné je i ublinkávání plodové vody. Pokud by se však stupňovalo nebo obsahovalo krev či žluč, je třeba to nahlásit lékaři při vizitě. Po odchodu domů už by se to opakovat nemělo.

Nemáte ještě účet?

Registrujte se a získáte
Chci se zaregistrovat