Péče o novorozence - 5 užitečných rad

Po příchodu z porodnice nastává pro maminku s dítětem náročné období, kdy si musí zvyknout na nový způsob života. Pro miminko je to jedno z nejdůležitějších období v jeho životě. Jak vypadá péče o dítě v prvních dnech?

Miminko vypadá křehce a někdy máme strach, abychom mu neublížili. V porodnici jsme pod dozorem a je tu vždy někdo, kdo nám pomůže a poradí. Doma už jsme odkázáni sami na sebe. Není třeba se však něčeho bát.

Jak často má jíst novorozeně

Nejlepší a nejvhodnější je pro dítě mateřské mléko a sací reflex uklidňuje. Kojení by mělo probíhat asi 7 až 10 krát za 24 hodin, je to ale hodně individuální. Doba kojení by neměla trvat více než půl hodiny, ale vše záleží na tom, jak je miminko hladové či ospalé a jak moc se mu chce do krmení. Pokud není možné kojit, existuje celá řada kojeneckých mléčných výživ. Po každém krmení by si mělo dítě řádně odříhnout a může dojít i k ublinknutí. Pokud dítě vyloženě nezvrací, je to běžné.  

Kolik plen potřebuje denně

Novorozeně za den počůrá tak 6 až 8 plen, stolici má kojené dítě 3 až 8 krát denně a nekojené 1 až 3 krát denně. Většinou jde o vyšší četnost, která se postupně snižuje. Přebalovat budete miminko pravidelně i osmkrát za den. Předejdete tak i případným opruzeninám. Pokožka novorozence je velmi citlivá a nejlepší je ji opláchnout vždy čistou vodou, jemně osušit a namazat při každém přebalování. Na jednorázové ubrousky raději zapomeňte a nechte si je jen na cesty.

Jak často se miminko koupe

Koupat miminko každý den je zbytečné a stačí to obden. Umyjte ho zejména v oblasti krku, podpaží, na zadečku, na tříslech a na všech záhybech těla. Není nutné používat ani dětské mýdlo a šampon při každém mytí. Přípravky stačí použít 1 až 2 krát týdně. Po koupání dítě jemně usušte, pokožku ošetřete třeba slunečnicovým olejem. Olivový olej může dětskou pokožku vysušit. Pak ji natřete vhodným krémem, který se do pokožky vstřebá. Kůže pak bude vláčná a hydratovaná.

Jak pečovat o pupík

Pupeční jizva je po porodu ošetřena podvazem, pupečník během prvních dnů zasychá a po 3 až 4 dnech lze pupeční pahýl odstranit. Většinou upadne sám, dítě to necítí a nebolí ho to. K ošetření pupíku se hodí desinfekční líh z lékárny. Hojící se jizvu je třeba každý den vyčistit.

 

Nemáte ještě účet?

Registrujte se a získáte
Chci se zaregistrovat