Jak zbavit děti strachu, když se bojí tmy

U některých dětí přijde strach ze tmy až později, i když před tím usínaly bez potíží. Často se to stane, jakmile dojde k nějaké změně v životě. Tím může být narození sourozence, nebo nástup do školky. Jde o normální vývoj dětské psychiky.

Ve dne vidí děti svoje okolí, ale v noci mizí pocit jistoty. Ve tmě si děti dokážou představovat ledacos a příčin strachu může být mnoho. V určitém věku neumí děti rozlišit co je pravda a co je jen výplodem jejich fantazie. Strach je pro ně opravdový.

Dávejte si pozor, jaké pohádky dětem vyprávíte nebo čtete, nebo na co se dívají v televizi. U úzkostných dětí je třeba pečlivě vybírat. I zdánlivá banalita může napáchat mnoho škody.

 

Nechte dětem svítit světýlko

Netrvejte u dětí na zhasnutém světle za každou cenu. Nechte jim svítit malou tlumenou lampičku nebo dětské noční světlo přímo k tomuto účelu určené. Pozor si dejte na modré, studené světlo, které má negativní dopad na tvorbu spánkového hormonu melatoninu. Narušení jeho tvorby mohou u dítěte vzniknout různé zdravotní potíže. Dítě samo dojde časem na to, že už žádné světýlko nepotřebuje. Můžete jej motivovat i nějakou odměnou.

Pořiďte mu talisman

Dítě nikdy nezastrašujte způsobem, kdy mu říkáte, že pokud bude zlobit, přijde si pro něj třeba čert. Děti mají bujnou fantazii a noční děsy a strašidla dostanou hmotnou podobu. Pořiďte jim kouzelný talisman, který je bude v noci hlídat. Může to být oblíbený plyšák, ke kterému se v noci přitulí, lapač snů pověšený u postýlky, nebo jiná věc, kterou si sítě oblíbilo. Jakmile nastane tma, projděte s dítětem pokoj. Prověřte, že hračky a předměty v pokoji nevytváří nepříjemné stíny.

Noční slepota

Jedním z důvodů strachu ze tmy, i když je méně obvyklý, je takzvaná slepota ve tmě. V tomto případě se zrak dítěte nedokáže tmě přizpůsobit a dítě v noci vůbec nevidí. Pokud se dítě bojí tmy a současně má strach vyjít ven na světlo, možná nevidí, kudy má jít. Může v noci padat a narážet do věcí. Tato vzácná vada bývá vrozená a vyskytuje se hlavně v rodinách se zrakovými potížemi. V tomto případě raději navštivte lékaře.

Nemáte ještě účet?

Registrujte se a získáte
Chci se zaregistrovat