Jak je to s dudlíkem

O používání dudlíku k utišení dítěte se vedou neustále dohady. Někdo na něj nedá dopustit, jiný jej zatracuje. V poslední době se doporučuje nechat dudlat prst matky, z hygienických důvodů ale podle jiných do úst dítěte prsty jiné osoby prostě nepatří.

Anatomicky tvarované dudlíky ze silikonu se velmi dobře udržují v čistotě, drží tvar a děti je dobře přijímají. Sací reflex u malých dětí přetrvává dlouho a dumlání je uspokojuje. Dudlík navíc může zabránit tomu, aby si dítě ještě dlouhé roky cumlalo palec, což se opravdu těžce odnaučuje.

Kdy použít dudlík

Pokud dítě špatně usíná a je neklidné, i když je nakrmené, přebalené a není mu zima ani horko a nezabírá krátké pochování, dudlík dítě zklidní. Obdobně pomáhá i v noci. Je to lepší, než uspávat dítě za jízdy v autě, drncat kočárkem přes práh nebo do rána pochodovat po domě s dítětem v náručí. Nechat dítě dlouho plakat není dobré.

Jak zacházet s dudlíkem

Nejvhodnější jsou silikonové, anatomicky tvarované, které neztrácí tvar a dají se vyvařit. Mějte jich několik, kdyby vám někam zapadl. Mějte jej na stejném místě v zakryté nádobce. Pokud upadne na zem, důkladně ho omyjte pod tekoucí horkou vodou a nechte volně oschnout. Není dobré jej olizovat ani a přenášet do úst dítěte vlastní mikroby. Dudlík nikdy dítěti nevnucujte.

Kdy dát dudlík pryč

Obecně je možno nechat dítěti dudlík do jednoho roku a pak jej od něj postupně odvykat. Můžete jej dávat z dosahu očí. Když dítě dudlík neuvidí, pravděpodobně jej nebude ani vyžadovat. Pokud ano, zkuste odvést jeho pozornost dítěte třeba k oblíbené hračce. Mnohdy je třeba velké trpělivosti rodičů, ale radikální řešení není dobré. Každé dítě je jiné, ale nejpozději do dvou let je nutné se dudlíku zbavit. 

Vliv dudlíku na chrup

Pokud má dítě dudlík kromě krmení trvale až do dvou let, může být následkem deformace čelistí, zvýšená kazivost zubů a vada výslovnosti. Dudlík namočený v medu způsobuje rozpadající se zoubky. Dudlík je dobrý pomocník, ale špatný pán. Jeho občasného použití se však obávat nemusíte.

Nemáte ještě účet?

Registrujte se a získáte
Chci se zaregistrovat