Jak vybrat vhodnou umělou kojeneckou stravu

Pokud máte potíže s kojením a musíte dítě převést na umělou výživu, vybírejte takové mléko, které co nejvíc připomíná to mateřské. Jak tedy vybrat umělé mléko?

Do šesti měsíců by mělo každé dítě pít mateřské mléko, ale vždycky to není možné. Může se stát, že maminka prostě ze zdravotních důvodů kojit nemůže, nebo má dítě problémy se sáním. Pokud už se nechcete déle trápit a udělali jste pro kojení vše, vyberte umělou stravu, která se bude nejvíce podobat mateřskému mléku.

 

Jak zvykat dítě na umělé mléko

Než dítěti sedne nové mléko chuťově a jak si na něj zvykne jeho zažívání, může chvíli trvat. Proto volte to nekvalitnější mléko, případně zohledněte specifické výživové požadavky. Důležité je také umělé mléko naředit vždy v kojenecké vodě a udělat to podle návodu. Nepřidávejte víc prášku a dodržujte věkovou i váhovou kategorii.

Jaké jsou druhy umělého mléka

Počáteční mléko obsahuje plně adaptovanou bílkovinu. Mléka s obsahem probiotik ještě navíc podporují osídlení střevní mikroflóry bifidobakteriemi a tím se posiluje obranyschopnost těla. Obsahují snáze stravitelný mléčný cukr. Takzvanou dvojku mohou dostávat děti až od ukončeného 4. měsíce a trojku od ukončeného 10. měsíce.

Speciální umělá strava

Hypoalergenní mléka označená jako HA se používají preventivně pro ochranu před vznikem alergií. Antirefluxová mléka s označením AR jsou vhodná pro děti trpící jícnovým refluxem. Mléka se zcela naštěpenou bílkovinou kravského mléka jsou určena pro alergiky a jsou na lékařský předpis. Když dítěti mléko vyhovuje, neměňte jej a moc často nestřídejte. Dnes se dělá i mléko se složením vyvinutým podle vzoru mateřského mléka se strukturami oligosacharidů 2´FL.

Stříkačka nebo lahvička

Pokud je maminka například nemocná a mléko aplikuje přechodně, na podávání kojeneckého mléka je vhodnější stříkačka bez jehly. S tou podáváte dítěti výživu do úst a současně jej necháváte dudlat váš prst. Dítě se tak neodnaučí sacímu reflexu, jako je tomu u podávání z lahvičky. Dítě si totiž velmi lehce zvykne, že mléko teče ze savičky samo a techniku sání vyžadující větší námahu po čase začne odmítat.

Nemáte ještě účet?

Registrujte se a získáte
Chci se zaregistrovat