Jak na atopický ekzém

Atopický ekzém se objevuje často už v kojeneckém věku. Je třeba zejména zmírnit jeho projevy a svědění. Při potížích s atopickým ekzémem u dětí je nutné pravidelně mazat pokožku, volit vhodné oblečení i jídelníček.

Atopický ekzém nastupuje v atakách. Je třeba neustále mazat pokožku a zmírnit jeho projevy, zejména svědění. Průběh můžete ovlivnit i správným přebalováním, koupáním, oblékáním i jídelníčkem.

 

Jak se pozná atopický ekzém

Atopický ekzém je velkým problémem a jde o nejčastější kožní onemocnění u dětí. Projevuje se svěděním, které může být velmi úporné, suchou pokožkou a výsevem typických ekzémových ložisek. Ta se objevují především na obličeji, v loketních jamkách a podkolení. Mohou se ale vyskytnout na jakékoliv části těla. Podobně se může projevit seboroická dermatitida a některé infekční vyrážky. Vždy tedy stav konzultujte s lékařem.

Volte vhodné oblečení

Vhodné jsou měkké, světlé a bavlněné materiály. Žádné oblečení nesmí nikde tlačit, proto si dejte pozor zejména na švy. Odstraňte všechny vnitřní etikety a štítky z dětského oblečení. Vyhněte se vlně a materiálům s vlasem, ale i dalším hrubým tkaninám. Pokud máte něco z toho na sobě, dejte si před sebe plenu, než si vezmete dítě do náručí. Všechno nové oblečení vždy nejprve vyperte a důkladně vymáchejte. Můžete přidat i kapku octa pro dezinfekci. Pro miminka jsou vhodné overaly z přírodní bavlny, které mají sešité rukávky. Dítě se během noci nemůže škrábat.  

Zvolte vhodný jídelníček

Mezi největší alergeny patří ovoce, zejména kiwi a citrusy. U silných atopiků můžete klasické mléko nahradit hypoalergenním a vejce zase za Vajahit. Vyhýbejte se všem průmyslově vyrobeným potravinám, konzervovaným produktům a fastfoodu. Vyhněte se také produktům plných přídavných látek, zahušťovadel, pojidel, konzervantů a dalších nebezpečných látek. Ty najdete také v cukrovinkách.

Zima je obtížné období

V zimě se atopický ekzém zhoršuje. Vítr a mráz jsou velkým nebezpečím pro citlivou pokožku, vysušují ji a dráždí. Stav zhoršují i přetopené místnosti, kde se vzduch velmi rychle vysušuje a pokožka přichází o vodu. Dehydratace pokožky pak zhoršuje ekzém. Vhodné jsou mastnější preparáty a intenzivní promašťování kůže. Zvolte kosmetiku s vyšším obsahem tuků. Čím více tukových složek přípravek obsahuje, tím lépe pokožku ochrání před ztrátou vody. Mastnější tělové mléka a krémy jsou správnou volbou. Nezapomeňte pokožku namazat i po koupání.

Nemáte ještě účet?

Registrujte se a získáte
Chci se zaregistrovat