Jak správně vybrat dudlík?

Nabídka dudlíků, nebo chcete-li šidítek je opravdu široká. Stejně tak široké je i cenové spektrum za které lze dudlíky pořídit. Není problém koupit kus za pár desítek korun stejně jako za několik stovek korun. V tomto článku vynecháme často probírané téma "Dudlík ano či ne?" a podíváme se na co je dobré dát si při výběru šidítka pozor. Předem je třeba říct že každé děťátko je jiné a proto je k výběru dudlíku přistupovat individuálně. Může se vám klidně stát že váš prcek bude dudlík odmítat, proto je vhodné nekupovat zbytečně velké zásoby předem.

Materiál - silikon nebo latex?

Dudlíky se vyrábějí primárně ze dvou materiálů - silikon a latex (kaučuk). Rozdíl je patrný na první pohled a to podle barvy savičky - silikonová je čirá a latexová pak nažloutlá. Silikon je narozdíl od latexu pevnější, drží proto lépe tvar a vydrží vám déle. Silikon se také mnohem lépe udržuje a vypadá čistěji. Latex je přírodní látka vyráběná z kaučuku, lze tedy říci že jde vlastně o ekologičtější variantu. S tím je však spojená možnost alergické reakce u některých miminek. Latexové dudlíky jsou take pružnější a měkčí, jsou proto často doporučované pro první zoubky. Pokud tedy máte sklony k alergii volte raději silikonové dudlíky. Pokud vás alergie netrápí můžete nechat vaše děťátko, aby se samo rozhodlo co mu lépe vyhovuje.

Tvar

Zde je třeba věnovat pozornost tomu zda-li je dudlík ortodonticky tvarovaný - ikdyž i zde se názory odborníků liší. Někteří argumentují například tím, že se zoubky poté co dítě přestane dudlík používat srovnají. Ortodontický nebo občas také označovaný jako anatomický tvar obvykle poznáte tak, že je konec savičky mírně zkošený - tím je podle odborníků dosaženo správné polohy jazyka během sání. Konstrukce takových dudlíků podporuje správný vývoj dutiny ústní, zamezuje vzniku ortodontických vad, deformaci čelisti a podporuje správný růst tvářových svalů. Dále už je to opět na preferencích dítěte - co mu nejlépe padne do pusinky. Některé dudlíky kopírují tvar matčiny bradavky při kojení, jiné mají třeba air systém díky kterému z dudlíku uniká vzduch a dítě ho pak zbytečně nepolyká, čímž předcházíme bolestem bříška.

Velikost

Dudlíky se stejně tak, jako například plenky, vyrábějí v několika velikostech. Obvykle se jedná o velikosti podle věku 0 – 6 měsíců, 6 – 18 měsíců a 18 – 36 měsíců. Dudlíky se zvětšují s tím, jak rostou děti a společně s tím i jejich ústní dutina. Výběrem správné velikosti předejdeme zdravotním problémům jako je např. deformace patra.

 

 

 

 

Nemáte ještě účet?

Registrujte se a získáte
Chci se zaregistrovat