Jak často kojit?

Nejedna novopečená maminka si po návratu z porodnice, a často i mnohem déle, dělá starosti s tím, jak často má svoje miminko kojit, jestli nepije málo nebo naopak moc často a jestli ho má v noci na kojení budit. Jednoznačná odpověď neexistuje, každé dítě má jiné potřeby a nároky. Jedno je však jisté – kojení je přirozený, tisíciletími prověřený způsob jak krmit mládě, a tak jakousi univerzální radou je, nic přehnaně neřešit a nechat to na přírodě. Že jste čekali konkrétnější odpověď? Dobrá, ale tuhle radu mějte stejně vždy na paměti.

Naštěstí už minuly doby, kdy se dítě mělo krmit každé tři hodiny ve dne v noci a přes to nejel vlak. Tato striktní, státem stanovená teorie schovávající se za doporučení lékařů a odborníků, naprosto ignorovala individuální potřeby dítěte a přirozený mateřský instinkt. Pověstné tři hodiny sice zůstaly ve všeobecném povědomí zakořeněny, ale dnes se berou jen jako jakýsi ideální průměr intervalů mezi jednotlivými kojeními.

Dobře prospívající děti

Děti, které pěkně přibírají a celkově se jim daří dobře, netřeba do kojení jakkoli nutit či je dokonce v noci na krmení budit. Řiďte se jejich potřebou a buďte ráda, že se v noci dobře vyspíte.

Děti s refluxem

Děti trpící refluxem, tedy vracením mléka do jícnu a ublinkáváním, si také samy „řeknou“, co chtějí. Budou vyžadovat častější kojení po malých dávkách, aby si nepřeplnily bříška.

Málo přibírající děti

Pokud má vaše miminko problémy s přibíráním na váze a byly vyloučeny možné zdravotní příčiny (např. alergie na bílkovinu kravského mléka), je na čase začít intervaly mezi kojením hlídat a krmit dítě pravidelně. To znamená budit miminko i v noci tak často, jak uznáte za vhodné. V případech opravdu špatného přibírání na váze, například u předčasně narozených dětí, je zapotřebí miminko před a po kojení vážit a zaznamenávat kolik mléka vypilo.

Kojení při nedostatku mléka

Pokud máte pocit, že se vám tvoří méně mléka, budete muset začít přikládat miminko k prsu častěji. Důležité je v tomto případě kojení v noci, kdy se tvoří nejvyšší hladina hormonu prolaktinu, zodpovídajícího za tvorbu mléka.

Spaví novorozenci po silnější žloutence

Některá miminka, která prodělala silnější novorozeneckou žloutenku, bývají poněkud spavější. Neradujte se předčasně, ono je to přejde :-) Je však potřeba dbát na pravidelnější režim kojení, protože tato děťátka často zaspí i hlad.

Zvýšená potřeba v letních dnech

V horkých letních dnech mohou miminka vyžadovat častější krmení, protože mají žízeň. Vyhovte jim a krmte je i mezi intervaly na jaké jste zvyklí. Děti se zpravidla napijí jen trochu předního řídkého mléka, aby zahnaly žízeň.

Růstové spurty

V období růstových spurtů (cca 10. den, 6 týdnů, 3 měsíce, 6 měsíců, ale je to individuální) má miminko zvýšenou spotřebu mléka, protože zrychleně roste. Maminky se často vyděsí, že ztrácí mléko, ale zpravidla je vše v pořádku a laktace se zvýšené potřebě dítěte brzo přizpůsobí. Abyste tomu napomohla, kojte častěji, intervaly zkraťte hlavně v noci, kdy se tvoří nejvíce mléka. Máte-li možnost, zalezte si s miminkem do postele, co nejvíce svlečte sebe i jej, abyste měli kontakt kůže na kůži a nechte miminko pít, kdy se mu zachce. Při takovém blízkém kontaktu se spouští ty správné hormony, které se postarají o zvýšenou tvorbu mléka.

A závěrem se vrátíme k první radě, kterou jste dostali – nestresujte se a věřte přírodě, ta to má vymyšleno dokonale, i když se člověk často mylně domnívá, že on to ví o něco líp.

Nemáte ještě účet?

Registrujte se a získáte
Chci se zaregistrovat