Podpořte vývoj zraku vašeho miminka hrou

Věděli jste, že první půl rok vidí miminka jen velmi malou část toho, co dospělý člověk? Je to skutečně tak. Novorozenci nevidí ostře, druhý měsíc vnímají jen obrysy obličejů či velkých předmětů a až kolem šestého měsíce začínají vidět barvy. Jak podpořit vývoj zraku vašeho miminka hrou?

Posviťte si na něj

V prvním a druhém měsíci ještě novorozenci nedokáží zaostřit a vidí do vzdálenosti asi 25 centimetrů. Proto bude vaše miminko určitě rádo, když se k němu nakloníte, položíte si jeho hlavu do dlaní a budete k němu něžně promlouvat. Zrak miminka si můžete otestovat například pomocí baterky, kterou rozsvítíte vedle jeho hlavičky. Pokud bude otáčet oči za světlem, je vše v naprostém pořádku.

Černobílý svět

V dalších měsících odborníci doporučují obklopovat děti převážně kontrastními věcmi. Výzkumy potvrzují, že zrak čerstvě po narození není ještě dostatečně vyvinutý k tomu vnímat barvy. Kontrastní prostředí miminkům pomáhá vyvíjet rozvoj mozku, dokáže zvýšit schopnost koncentrace a povzbuzuje jejich zvídavost.

Proto se doporučuje ukazovat miminku černobílé stimulační kartičky, které můžete zakoupit nebo si sami nakreslit, případně i zalaminovat, aby měly delší životnost (nezapomeňte ostříhnout ostré rohy dokulata). Tyto kartičky pak můžete postavit před dítě v době, kdy pase koníky, nebo je dát do kočárku, postýlky či pověsit na zeď.

Dále můžete pověsit nad dětskou postýlku černobílý kolotoč, rozložit kolem miminka černobílé leporelo a ukazovat miminku různé černobílé hračky. Dalším krokem je potom přidání červené barvy, která patří mezi první, které vaše dítě začíná vnímat.

Pozorujte s miminkem

Asi ve čtvrtém měsíci již můžete trénovat zrak vašeho dítěte tak, že před ním budete pohybovat oblíbenou hračkou. Vaše dítě by již mělo dokázat udržet zrak na tomto předmětu a nespustit z něj oči.

V pátém měsíci již dítě začíná brát předměty do ruky, proto je nejlepší hrou podávání různých hraček, nejlépe nějak chrastících, které si dítě může osahat a prohlídnout zblízka.

Hra na schovávanou

Oblíbenou hrou cca půlročních dítek je schovávaná. Zakryjte se polštářkem, plínkou nebo novinami a řekněte: „Kde je máma?“. Dítě vás najednou nevidí a jen svýma očima zjišťuje, kam jste se schovali. Až vás zase spatří, jeho oči se jistě rozzáří.

 

Nemáte ještě účet?

Registrujte se a získáte
Chci se zaregistrovat