Plovoucí podlahy a vývoj dítěte

Máte pocit, že tyto dvě věci spolu nemohou nijak souviset? Není to tak docela pravda. Mnoho miminek začíná s lezením o dost později, nebo se od plazení staví rovnou na nohy. Plovoucí podlahy jsou totiž příliš kluzké a motorickému vývoji malých dětí moc neprospívají.

Možná jste to u svého dítěte zažili i vy. Koberce už v našich domovech nezaujímají své čestné místo tak, jako tomu bylo dříve. Stále častěji máme doma moderní lamino, parkety a plovoucí podlahy, které miminkům kloužou. Pohyb v dupačkách po hladké podlaze není vůbec snadný. Stále více miminek tak nemá dostatečný prostor pro svůj motorický vývoj, dostane se k plazení, lezení po čtyřech přeskakuje a rovnou se staví na nohy. Odborníci už mají i název. Jedná se o syndrom plovoucí podlahy.

 

Podpořte vývoj miminka

Mnoho pediatrů a dětských fyzioterapeutů se snaží  upozornit na to, jaká úskalí přináší hladké plovoucí podlahy pro malé děti. Miminko při plazení používá nejvíce špičky nohou, na kterých má dupačky, punčošky či ponožky. Ty mu ale po hladké podlaze kloužou a nemá se jak zapřít a odrazit. To, co vypadá na první pohled tak jednoduše, se stává pro malé děti nepřekonatelnou překážkou.  Pokud se ale dítě přes plazení nedostane k lezení a rovnou se staví na nohy, nemá dostatečně posílené zádové svaly, což vede ke špatným návykům při držení těla.

Vsaďte na koberec a protiskluzové oblečení

Nejčastějším doporučením fyzioterapeutů je pořízení kusového koberce pro děti, na kterém může miminko procvičit své svaly. Pokud se ale chce pohybovat po celém bytě či domě, potřebuje protiskluzové ponožky, nebo rovnou protiskluzové dupačky. Speciální Geckogogo polodupačky s protiskluzovým potiskem na celé ploše provedou miminko od plazení k lezení po čtyřech. Mají vyvýšený pás, ochrání bříško a ledviny proti nachlazení. Důmyslně promyšlený střih zabrání podkluzování při pohybu. Podpořte vývoj miminka a usnadněte mu jeho pohyb.

Nemáte ještě účet?

Registrujte se a získáte
Chci se zaregistrovat