Jak překonat laktační krizi

Jak překonat období, kdy se objeví náhlý nedostatek mléka? Je důležité si uvědomit, že jde pouze o přechodný stav a vydržet. Podívejme se, jak to funguje.

Laktační krize je stav, kdy z nějakého důvodu kojící matka nedokáže plně uspokojit nároky miminka na výživu. Obvykle je to přechodné období. Nejčastěji se objevuje růstový spurt dítěte kolem 3. a 6. týdne a 3. měsíce věku dítěte. Tato několikadenní fáze zvyšuje nutriční požadavky na výživu pro růst a vývoj dítěte.

 

Příčiny laktační krize

Přechodný nedostatek mléka může u matky způsobit pokles hormonu prolaktinu. Příčinou bývá stres, vyčerpání, chronická únava, nástup menstruace nebo ovulace, zahájení užívání antikoncepce nebo porucha sekrece štítné žlázy. Může začít i se zánětem mléčné žlázy a přetrvávat i pár dní po vyléčení. Dopad mají i onemocnění typu chřipky nebo virózy. Nastává i po nasazení bezmléčné a bezlaktózové diety.

Zachovejte klid

Dopřejte si dostatek spánku, požádejte o pomoc při péči o dítě partnera, rodiče i chůvu a v klidu si odpočiňte. Když spí miminko, měla by spát i matka. Zapomeňte na náročné cvičení a nevystavujte svá prsa chladu. Dejte si nápoje z kávoviny bez kofeinu, mléčné produkty, speciální mléčné nápoje pro matky, kojící a fenyklový čaj. Před každým kojením si dejte šálek teplého čaje, který uvolní mlékovody a spustí tvorbu mléka. Pomůže i teplá koupel a masáž ňader. Pijte 2 až 3 litry čisté a neperlivé vody denně. Pitný režim podporuje tvorbu mléka. Pomohou i vývary.

Přikládejte častěji

Důležité je dítě častěji přikládat a tím produkci mléka postupně zvýšit. Kde je nabídka, tam je i poptávka. Zkoušejte to po dvou hodinách, ale ne dříve než za hodinu, aby se dítěti v bříšku nemíchalo natrávené mléko s čerstvým, jinak by to vedlo k bolení bříška a kolice. Kojte více i v noci, kdy se převážně produkuje prolaktin a pak se více tvoří mléko. Kojte dostatečně dlouho, aby se miminko napilo i vydatnějšího zadního mléka. Pokud dítě spí a nechcete ho v noci budit, mléko odsajte nebo odstříkejte. Za 3 dny se obvykle laktace upraví. Nesahejte hned po lahvi s mlékem.

Jak zjistit, zda dítě prospívá

Za den byste měli napočítat 6 až 8 mokrých plenek. U jednorázových to jde hůř.

Moč by měla být světlá a neměla by příliš páchnout. Zeleně zbarvená stolice je tzv. hladová. Pokud máte pochybnosti, poraďte se s pediatrem. Pokud nevydržíte, nedávejte dítěti lahev, ale podávejte přechodně výživu jen stříkačkou přes prst, ať se neodnaučí sát.

Nemáte ještě účet?

Registrujte se a získáte
Chci se zaregistrovat