Proč je důležité kojení

O prospěšnosti kojení není pochyb. Ideální pro zdraví dítěte i matky je, pokud žena své dítě plně kojí alespoň půl roku. Proč je kojení tak důležité?

  • Mateřské mléko je nejlepším zdrojem potravy.
  • Většina náhrad mateřského mléka je všeobecně považována za méně hodnotnou výživu než kojení.
  • Mateřské mléko máte navíc vždy při ruce a v nejlepší možné formě.
  • Nečeká vás žádné zdlouhavé vyvařování lahviček, míchání umělé mléčné výživy, převařování vody do termosky a následné chlazení nápoje na potřebnou teplotu ke krmení.
  • Mateřské mléko je vždy připraveno ihned ke konzumaci.

 

Pro posílení imunity

Mateřské mléko v období chřipek a viróz svým složením přirozeně reaguje na zvýšená rizika. V době pylových alergií se posiluje o další imunitní složky pro ochranu miminka. Je také prokázáno, že pokud má například partner střevní virózu, tělo matky si buduje protilátky a předává je do mateřského mléka. Děti jsou při kojení chráněny před rotavirovými infekcemi. Kojené děti jsou podle studií chráněny i před infekčními onemocněními dýchacích a močových cest i zánětem středního ucha díky střídajícímu se tlaku a podtlaku na Eustachovu trubici během sání.

Proti rozvoji alergií

Krmení dětí mateřským mlékem současně zabraňuje časnému rozvoji různých druhů alergií na některou ze složek kravského mléka. Zejména jde o nesnášenlivost kravské bílkoviny. Je třeba si však podle odborníků dát pozor i na to, co matka během kojení konzumuje. Pokrmy obsahující alergeny mohou potravinovou alergii rozvinout i u plně kojeného dítěte. Proto je třeba si pečlivě hlídat skladbu jídelníčku.

Pro snadnější hubnutí

Kojení má velký efekt i pro návrat maminek k běžné váze jako před porodem. Vylučování hormonů souvisejících s kojením nutí dělohu k rychlejšímu zavinování a podporuje metabolismus, což vede ke spalování přijaté energie. Podle výzkumů mají také ty ženy, které zhubly díky kojení, mnohem větší šanci udržet si zdravou váhu. Kojení navíc podporuje i kontracepci a pravděpodobnost další gravidity je při plném kojení menší.

Proti rakovině, osteoporóze i stresu

Dlouhodobé kojení podle studií prokazatelně chrání ženy před rakovinou prsu, vaječníků a děložního hrdla, zejména v období menopauzy. Kojení pomůže nyní dítěti a za pár let matce. Kojící ženy jsou do budoucna vystaveny nižšímu riziku řídnutí kostí v podobě osteoporózy a souvisejících zlomenin v období přechodu. Kontakt dítěte na holou kůži během kojení přináší ženám příjemné pocity a omezuje stres. Navíc pokud nemenstruujete, nepřicházíte o krev a cenné zásoby železa.

Nemáte ještě účet?

Registrujte se a získáte
Chci se zaregistrovat