Na co si dát pozor u plenek

Při výběru plenek pro své miminko jej třeba zvážit, zda mu dobře padnou. Miminka rostou opravdu velmi rychle, proto je třeba vybrat plenky, které mu budou vyhovovat. 

Při výběru plenek si proto ověřte některé faktory, jako je velikost, komfort, absorpční schopnosti, ale i cena. Přesvědčte se, že jsou vámi vybrané plenky vyrobeny z materiálů, které pokožku vašeho děťátka nebudou dráždit a budou pro ně příjemné.

 

Absorpční schopnost

Absorpční schopnost je jedním z nejdůležitějších faktorů při rozhodování, jaké plenky použít a vybrat. Podle ní zjistíte, jak dlouho a také zda dostatečně udrží daná plenka pokožku vašeho miminka suchou. Podle pediatrů udržování dětské pokožky v suchu pomůže zabránit vzniku opruzení z plenek.

Velikost plenky

Velikost plenky se odvíjí od hmotnosti miminka a bývá označena na jejich obalu. Před příchodem miminka na svět se vám nemusí podařit odhadnout, jak bude dítě velké a kolik bude vážit. Pak nemusíte ani odhadnout velikost plenek kupovaných dopředu. Plenky se liší i podle toho, jak je aktivní vaše dítě. Jestliže vaše dítě leží, bude potřebovat jiný typ plenek, než když je už větší, neustále leze, pobíhá a je v pohybu. Pak potřebujete plenky, které jsou speciálně uzpůsobené pro tyto činnosti.

Kolik plenek budete potřebovat

Novorozenci mohou potřebovat klidně 5 až 8 plenek denně. Později se počet o dost sníží. Vždy je ale dobré mít u sebe po ruce pár plenek navíc v přebalovací tašce, nebo třeba u babičky, kterou často navštěvujete. První dva roky rostou miminka velmi rychle, proto těch nejmenších velikostí plenek nekupujte moc, aby mu nebyly brzy malé. Podle statistik potřebuje novorozenec na první rok přibližně 2 200 až 3 000 plenek.

Druhy plenek

Standardní plenky na jedno použití doplňují i typy plenek pro speciální účely.

Na plavání se vyrábějí vodoodpudivé plenky. Pro trénink chození na nočník také existuje celá škála plenek a tréninkových plenkových kalhotek.

Nemáte ještě účet?

Registrujte se a získáte
Chci se zaregistrovat