Jak se vypořádat s dvojčaty

Narodila se vám dvojčata a máte pocit, že tolik štěstí najednou ani neunesete? Ze začátku je péče opravdu náročnější. Jak ale děti trochu odrostou, budou mít jeden ve druhém skvělého parťáka.

 

První věc, kterou se musíte naučit vnitřně přijmout je, že jako maminka bude potřebovat pomoc a podporu. O tu si musíte umět říct a pak ji také musíte umět využít. I tak to bude ze začátku opravdu velmi obtížné a vyčerpávající, umět se postarat o dvě miminka najednou. Jen s pomocí se můžete vyvarovat fyzickému a nervovému vyčerpání. Pomáhat by měl tatínek, prarodiče a hodit se bude i chůva. Matka bude muset děti krmit ve dne i v noci, přebalovat, koupat, oblékat a starat se o ně. K tomu bude potřebovat dostatek odpočinku a to hlavně na zotavení po porodu.

Kojení a krmení

Pokud jde o krmení, u dvojčat je nutné dodržovat opravdu přísný a pravidelný režim. Budeme muset krmit děti postupně, nebo se naučit krmit hned dvě najednou. Ve druhém případě je to dost nepohodlné, ale některé matky se s tím časem velmi dobře poperou. U umělé výživy musí být krmení předem vždy připraveno. Pak můžete děti nakrmit současně. Vždy je ale lepší, když máte ještě někoho vedle sebe po ruce.

Oblékání

Doba, kdy musela být dvojčata oblečena úplně stejně, je dávno pryč. Dvojčata mají stejný vzhled, ale každé z nich má svůj vlastní charakter a může být úplně jiná osobnost. Proto je vhodné oblékat své děti různými způsoby, obzvláště, až trochu povyrostou a projeví se jejich charakter. Navíc bude pro vás mnohem snazší je od sebe rozeznat. Barva i vzor oblečení se může lišit, stejně jako styl. Nejlepší oblečení pro kojence je to vyrobené z přírodních materiálů a speciálně určené pro kojence.

Hračky

Určitě není nutné kupovat vždy dvě stejné hračky. Pokud se hračky liší, mohou se děti od útlého věku naučit si je navzájem půjčovat. Je velmi dobré, pokud je v domě nějaká ohrádka nebo prostor, kde můžete nechat své děti i na chviličku bez dozoru. Obě není možné sledovat neustále najednou. Psychologický vývoj a rozvoj řeči u dvojčat probíhá velmi zvláštním způsobem. Pro správný vývoj je neoddělujte od sebe nikdy na delší dobu. Děti to špatně snáší, pokud jsou malé. Jakmile povyrostou, už se k tomu budou moci vyjádřit sami.  

Nemáte ještě účet?

Registrujte se a získáte
Chci se zaregistrovat