Jak snížit vysokou teplotu u dítěte

Ne vždy je teplota zcela špatným jevem. Jaká teplota už by se měla u dítěte srážet a jak správně snížit vysokou teplotu u dítěte doma? Podívejte se, odkud se teplota bere, proč a k čemu od přírody slouží.

 

Teplotu způsobují viry a bakterie. Pokud se dítě nachladí, jsou aktivovány viry v nose i krku a vznikají akutní respirační virové infekce. Bakteriální infekce mají na svědomí bakterie, chlamydie či mykoplazmy. Viry a bakterie v buňkách vyvolávají uvolňování Pyrogenů a vzniká horečka. Všechny problémy s teplotou vznikají v hlavě, v hypotalamu, zodpovědném za termoregulaci. Teplota je obrannou reakcí těla.

Kdy začít snižovat horečku

Děti starší než jeden rok mívají běžně teplotu 37,4 °C a to nevyžaduje antipyretika. Pokud dítě nemá horečku, je aktivní a veselé, je vše v pořádku. V těle se při teplotě se začnou vyrábět ochranné látky. Při teplotě 38,5 °C a vyšší se podávají léky proti horečce v čípcích, sirupu nebo v kapkách. Při teplotě 39 °C a více už riskujeme zdraví dítěte, zvyšuje se zátěž na srdce a u dětí mladších 5 let se mohou objevit febrilní křeče. Pokud teplota vystoupá nad 40 °C, ničí se v těle proteiny a odumírají buňky. Dochází k otokům mozku dalším smrtelným nebezpečím.

Jak snižovat horečku u dětí

Pokud má dítě nad 38,7 °C, nehraje si a je rozmrzelé, je čas na snižování horečky. Svlékněte dítě, nechte mu bavlněné tričko, kalhotky a ponožky. Sundejte mu teplé pyžamo, vlněné ponožky a teplou přikrývku, ať se tělo nepřehřívá a může vydávat teplo ven. Můžete jej zakrýt tenkým prostěradlem. Podávejte vlažné tekutiny kvůli dostatečné hydrataci. Pokud děti milují vodu, mohou se osprchovat příjemnou, vlažnou vodou, ne horkou ani ledovou. Můžete jim osprchovat i hlavu a pak je jemně bez otírání zabalte do prostěradla, ať si tělo drží vlhkost. Voda sníží teplotu.

Co může pomoci

Proti bolesti hlavy a na snížení rizika křečí vezměte kapesník namočený ve studené vodě, přiložte na čelo, popřípadě v oblasti jater a umístění velkých cév, jako na zápěstí, v tříslech a pod koleny. Můžete si namočit obklady i ve vodě s kostkami ledu. Zábaly provádějte jen na spodní část těla, nejlépe jen mírně na kolena ať nedojde k prudkému snížení teploty. Nezapomeňte na důkladné větrání místnosti.

Nemáte ještě účet?

Registrujte se a získáte
Chci se zaregistrovat