Péče o pleť novorozence

Péče o pleť novorozence má svá specifika. Víte, jaké produkty péče o pleť jsou vhodné pro miminka? Podívejme se, jak pečovat o pokožku novorozence.

Výběr kosmetických produktů pro péči o pokožku dítěte je velký. Po narození dítěte si můžete nakoupit různé dětské krémy, šampony, mýdla, gely, masti i oleje v lékárnách a dětských obchodech. Všechny však miminku nemusejí vyhovovat.

Jak je to s dětskou pokožkou

V těle matky je pokožka dítěte potažena speciálním tukem, který ho chrání před poškozením plodovou vodou. Proto je po dlouhodobém vystavení vodě pokožka obzvláště na jejich prstech tak trochu pomačkaná. Ihned po narození dítěte se na porodním sále toto mazivo odstraní. Asi po týdnu kůže novorozenců vyschne a začíná probíhat fyziologický peeling kůže.

Péče o dětskou pokožku

Při péči o dětskou pokožku se doporučují výživné zvlhčovače. Při fyziologickém peelingu je vhodnější tělové mléko. Na rozdíl od krému nebo masti lze snadno rozetřít na velkou plochu pokožky. To se provádí jemně, protože je kůže snadno zranitelná, její ochranné vlastnosti jsou stále slabé a imunita je nezralá. I malé poškození kůže může způsobit zánět a rychle se šířit po celém povrchu těla.

Proto je důležitá pečlivá hygiena, správný výběr a skladování dětské kosmetiky, péče o dětské oblečení i plenky.

Péče o pokožku dítěte po koupání

Po koupání je třeba novorozence dobře otřít jemnými pohyby měkkým ručníkem nebo plenkou, vypranou v horké vodě a přežehlenou. Žádný nový kosmetický přípravek by se neměl aplikovat napoprvé na velký povrch kůže. U každého nového krému, masti i mléka proveďte test na jeho toleranci. Naneste malé množství krému na vnitřní stranu předloktí dítěte a po 20 minutách zkontrolujte stav pokožky. Pokud se po 24 hodinách neodstaví kožní reakce ve formě zarudnutí nebo ekzému, kosmetický přípravek lze použít na celé tělíčko.

Vsaďte na zinek

V perineální oblasti dítěte je zadeček vždy mokrý od moči a časté stolice. Proto se často objevuje podrážení a zánět jemné kůže. U kojenců vyžaduje péče o pokožku v oblasti plenek ochranné krémy se zinkem, které dezinfikují problémové oblasti. Vyberte si krém, který pokožku pod plenkou nevysuší a nedráždí.

Nemáte ještě účet?

Registrujte se a získáte
Chci se zaregistrovat