Novorozenecká škytavka

Ani odborníci doposud nedovedou jednoznačně odpovědět na otázku, zda škytavka poškozuje zdraví, nebo naopak. Je to fyziologická ochranná reakce. Většinou zmizí tak náhle, jak začne.

Jak postupovat u novorozené škytavky? Škytavka je dočasná funkční porucha vnějšího dýchání ve formě trhavých křečí svalové tkáně bránice a žeber. Tento proces je doprovázen respiračními pohyby, někdy dost nepříjemnými. Ke kontrakčním třesům bráničních svalů, které jsou u kojenců velmi citlivé, dochází nedobrovolně v důsledku fyziologických reakcí těla. Křeče napodobují normální dech. Proud vzduchu ale nemůže dosáhnout plic a průdušek.

Vzduch v zažívacím traktu

V této situaci dochází k narušení funkce vnějšího dýchání v souvislosti s potřebou praskání vzduchu. Pokud nedojde ke zmírnění škytavky, může dítě vyzvracet obsah žaludku. Porušení vypouštění plynů vede k jejich prostupu do střeva a objeví se střevní kolika. Škytavka se může objevit i při přejídání nebo přílišném hltání a polykání vzduchu při jídle. 

Jak dítěti pomoci

Pokud dítě spolkne mléko i se vzduchem, nechte ho odpočinout, až se v klidu nadechne a může pokračovat. Ihned po krmení nedávejte novorozence do vodorovné polohy a nechte jej odříhnout. Při krmení umělou výživou dávejte pozor na velikost otvoru v savičce, neměla by být příliš velká. Používejte speciální lahve.

Nezralost dětských orgánů

U dětí mladších šesti měsíců se vyvíjí mnoho orgánů včetně trávicího a nervového systému, který reguluje jejich funkce. V souladu s tím nejsou dětská těla plně formována a posílena. Proto je třeba dávat při krmení a po něm pozor. Někdy také stojí za dětskou škytavkou žízeň. Je způsobena vysušením sliznice jícnu a ústní dutiny. Dostatečný pitný režim může pomoci.

Pozor na podchlazení

Mechanismus termoregulace má u kojenců a dospělých dost značné rozdíly. Například tam, kde je teplota příjemná pro dospělé, bývá až příliš vysoká pro novorozence a naopak. Škytavka se často v dětství vyskytuje současně s podchlazením. Často tak děti škytají v místnosti s příliš nízkou teplotou nebo při pobytu venku, když jsou málo oblečení. Je třeba si dát také pozor na průvan v místnosti a venku na vítr.

Nemáte ještě účet?

Registrujte se a získáte
Chci se zaregistrovat