Vše o kolice a masáži u novorozence

Používáte kapičky, vyhřívací podložky, speciální láhve a fenyklová semínka, ale nic nepomáhá? Zkuste při dětské kolice masáž.

Pediatři doporučují, aby se všechny matky seznámily s metodikou provádění masáže při dětské kolice. Pokud dítě pláče, má křeče, propíná a krčí nožky a neklidně mává rukama, zkuste zmírnit jeho bolestivý stav pomocí masáže.

Rodičovská pozornost dítě uklidňuje a správně provedené dotyky, hlazení a jemné poklepání zastavují křeč a stimuluje průchod plynových bublin střevy. Zaměřte se na děti od prvního týdne jejich života před krmením nebo půl hodiny po krmení pro prevenci a v době koliky pro zmírnění stavu. Masáž by měla trvat asi 7 minut a při obtížích by se měla provádět 5x denně.

Než začnete

Vyvětrejte místnost a následně dbejte na pokojovou příjemnou teplotu. Sundejte si prsteny a důkladně umyjte ruce. Zahřejte si ruce, aby nebyly studené. U alergiků nepoužívejte oleje. Můžete použít klasický dětský olejíček bez parfemace.

Jak začít

Položte dítě na záda na přebalovací stůl nebo jiný tvrdý povrch. Nezapomeňte umístit jednorázovou plenku nebo podložku pod zadeček dítěte. Na bříško mu položte zahřátou plenu a jemně ji po dobu 3 až 5 minut stlačte. Směrované stlačení tepla působí uklidňujícím způsobem, pomáhá uvolnit svaly pobřišnice a zmírnit křeče. Zahajte masáž jemnými hladkými pohyby otevřenou dlaní nebo prsty spojenými dohromady. Pohyby veďte shora dolů a zprava doleva po celém bříšku.  

Masáž proti kolice

Pak přejděte do krouživých pohybů. Roztáhněte obě dlaně přes bříško a položte prsty k pupíku. Veďte pohyb v podobě otáčení ve směru hodinových ručiček tak, jak se otáčí lopatky větrného mlýna. Pohyb veďte od žeber po slabiny. Střídejte pohyb s jemným hlazením šikmých svalů. Alternativou jsou jemné pohyby v pupeční oblasti. Stimulujte průchod tlustým střevem. Lehce zatlačte na prsty, abyste uvolnili bříško. Začněte pod břichem a dokončete pohyb u levého stehna.

Po masáži

Po masáži břicha u novorozenecké koliky můžete procvičit nožky takzvanou jízdou na kole a párkrát je ohnout v kolenou k bříšku dítěte. Vyhněte se silnému tlaku. Po 15 sekundách uvolněte nohy ohnuté v kolenou k bříšku. Opakujte pohyb jízdy na kole i ohnutí kolen k bříšku 5x až 7x. Položte dítě na bříško zády vzhůru, držte ho po stranách a mírně otočte doprava a doleva.

Nemáte ještě účet?

Registrujte se a získáte
Chci se zaregistrovat