Jak naučit dítě se přetáčet

Schopnost převrátit se je jednou z důležitých pohybových dovedností, které musí dítě v prvních měsících života zvládnout. Většinou se to naučí do 5 měsíců. K rozvoji fyzické aktivity napomáhá pravidelné cvičení. Některé z nich provádí dítě samostatně. Cvičení se podobá klikům, přichází první vyklenutí zad a touha zvednout horní část těla. Jednoduchými cviky můžete dítě podpořit ve vývoji jeho schopností.

Jízda na kole

Cvičení pomáhá připravit svaly nohou na nové pohyby a zatížení. V poloze na zádech plynule a střídavě ohýbejte a uvolňujte nožky dítěte, což simuluje pohyb kola. Postačí 2 až 3 minuty, později i 5 až 7 minut několikrát denně, třeba při přebalování.

Posílení svalů rukou

Při cvičení musíte současně ohnout a uvolnit paže dítěte v loketních kloubech, podobně jako u předchozího cviku s nožkami dítěte.

Poloha na bříšku

Cvičení pomáhá proti kolice i pro nacvičení převrácení se na záda. Cvičte pokládku na bříško nejméně 3x denně, pokud už se dítě naučilo zvedat a držet hlavu. Poprvé se dítě převrátí asi ve 3 až 6 měsících. Dobu, kdy se mu to podaří, ovlivňuje dědičnost, hmotnost dítěte i jeho zdravotní stav. V polovině prvního roku už je zdravé dítě schopné libovolně se pohybovat v obou směrech.

Přitahování pozornosti

Pokud se dítě pokusí převrátit a nefunguje to, můžete zkusit stimulovat jeho dovednosti. Vezměte hračku a vyvolejte zájem. Dejte ji za hlavu dítěte, aby ji chtělo následovat a dotkněte se jí. Dítě se okamžitě pokusí převrátit a sáhnout po hračce.

Pomoc při převracení

Pokud dítě prostě neví, jak se převrátit ze zad na bříško, v poloze na zádech jemně ohněte nohu dítěte v koleni a nakloňte ji opačným směrem. Pravá ohnutá noha by měla být vedena doleva, tedy zleva doprava. Podejte dítěti svoji volnou ruku, aby se s jeho pomocí mohlo otáčet.

Boční cvičení

Většina dětí se nejprve naučí převrátit z břicha na záda a později ze zad na břicho. Podpořte jeho schopnost zvedat se na rukou vleže na břiše. Můžete jej stimulovat hračku, ale i zvukem pomocí chrastítka. Povrch, na kterém dítě leží, by měl být hladký, pevný a neměl by se prohýbat. Zvědavost dítěte je hlavním pomocníkem při výuce dovednosti převrácení a otáčení.

Nemáte ještě účet?

Registrujte se a získáte
Chci se zaregistrovat