Jak a kdy naučit děti čistit zoubky

Péče o zuby je důležitou prevencí zubního kazu. Zvyk ranního a večerního čištění je třeba dětem osvojit co nejdříve. Zubní kazy se totiž objevují i u dvouletých dětí. 

První mléčné zuby mají vliv na trvalý chrup. Hlavním problémem u velmi malých dětí je kaz, který se při absenci péče o zubní sklovinu rychle přenáší na sousední zuby.

Mléčné zuby ovlivňují trvalá chrup

Kaz na prvních zubech negativně ovlivňuje ty trvalé a v budoucnu vede ke značným problémům se zuby a ústní dutinou. Špatné zuby jsou navíc zdrojem infekce a značnou sbírkou patogenních bakterií, které způsobují respirační infekce. Mohou se také šířit po celém těle a způsobovat různá onemocnění.

Kdy začíná péče o zuby

Zubaři doporučují péči o mléčné zuby už od jejich vzniku, tedy od 6 až 8 měsíců. Během krmení jsou mléčné zuby vystaveny uhlohydrátům, které se ukládají na sklovině ve formě plaku, který se musí odstranit. Jakmile zoubky, celé vylezou z dásní, začněte o ně pečovat. Při klubání je dáseň moc citlivá. K péči o první zoubky můžete použít například praktický náprstek s pastou bez fluoridů.

Obvaz nebo gáza na prst

U kojenců začněte první zuby čistit gázovým tamponem nebo obvazem ovinutým kolem prstu matky. Je třeba navlhčit gázu vodou a ošetřit každý vyklubaný zub. Gáza má drsnou strukturu a snadno odstraňuje lepkavý povlak.

Měkký silikonový kartáček

Průhledný silikonový kartáček, který se nasazuje na prst, usnadňuje čištění zubů u ročních dětí a velmi dobře odstraňuje plak. Stačí jej použít bez dětské zubní pasty.

Dětský zubní kartáček

Od 1 až 1,5 let zkuste dětské kartáčky ve tvaru zvířátek a postaviček. Najdete na nich označení 1+, pro starší děti 3+. Jsou malé velikosti, mají měkké gumové štětiny a můžete je doplnit i dětskou pastou, kterou opět vyberete podle věku dítěte.  

Elektrický kartáček

Elektrický kartáček je vhodný až pro děti starší 4 až 5 let. Doporučují se ty vibrační více než rotační kartáčky a s variantou sensitiv pro šetrné čištění zoubků.

Jak vyčistit zuby dítěte

Mléčné zuby by se měly čistit 2x denně pomocí vhodného kartáčku s měkkými štětinami. U předškolních dětí by měl proces čištění zubů probíhat pod rodičovskou kontrolou. Postup péče o dětské zuby:

  • vnitřní povrchy žvýkacích zubů
  • vnitřní povrchy předních zubů
  • vnější povrchy zubů
  • lehká masáž dásní zadní stranou kartáčku

Hlavní je důkladné vyčištění každého zubu dovnitř a ven. Péče by měla trvat 2-3 minuty, u kojenců stačí 0,5 minuty a postupně prodlužovat dobu.

Nemáte ještě účet?

Registrujte se a získáte
Chci se zaregistrovat