Jak pečovat o miminko? Dejte na svou intuici.

 

Často se stává, že mladí rodiče, kteří čelí určitým obtížím při péči o své miminko, pochybují o tom, co je třeba udělat. Navíc slyší od mnoha zkušenějších členů rodiny různé pokyny, jak o novorozence pečovat. Nenechte se zviklat a dejte na svou intuici.

Je úžasné, když jsou vám příbuzní a přátelé připraveni pomoci. Přesto vás mohou někdy některá z jejich doporučení dokonale zmást. Znáte tyto nejčastější zastaralé rodičovské tipy, které můžete bezpečně ignorovat? Klidně pečujte o své miminko tak, jak uznáte za vhodné.

Jak často chovat miminko

Mnoho našich rodičů a prarodičů vyrůstalo v jiné době. Pokaždé, když své dítě vezmete do náručí, mají pocit, že to děláte příliš často. Děti obvykle pláčou z nějakého konkrétního důvodu. A pokaždé, když vezmete své dítě do náručí, abyste jej nakrmili, pohoupali nebo mu vyměnili plenky, cítí se milované a v bezpečí. V zásadě není možné novorozence chováním zkazit. Naopak, čím lépe budete reagovat na jeho potřeby po dobu prvních šesti měsíců, tím méně náročná bude péče o dítě. Mnoho národů celá staletí nosí své děti v šátku neustále při sobě a z dětí nevyrůstají žádní rozmazlení mazánci. Právě naopak. Jejich vývoj je naprosto přirozený a dobře prospívají.

Jak se chovat, když dítě spí

Mnoho rodičů se i dnes domnívá, že pokud dítě spí, měli bychom se chovat opravdu hodně tiše. Jak se ale ukázalo v mnoha studiích a výzkumech, děti si přece už zvykly na hluk v pozadí už v našem lůně. Takže, když vaše dítě spí i během vašeho luxování koberců, nemusíte mít výčitky. Tichý zvuk pračky, myčky nebo digestoře častokrát pomůže ulehčit dítěti usínání a v tuto chvíli můžete v klidu dělat běžné domácí práce. Naopak, když se budete během jeho spánku bát i pohnout, vypěstujete v něm syndrom lehkého spaní.

Krmení dítěte přísně podle harmonogramu

Bylo to tak dlouhou dobu. Po propuštění miminka a matky z porodnice domů byly matky často poučeny, že jej musí nutně nakrmit každé čtyři hodiny. Jenže není dobré dítě do jídla nutit, budit ho, když spí, nebo ho naopak nechat plakat, když má hlad dříve. Dítě si o jídlo řekne samo. Pokud prospívá, nemusíte si na krmení nastavovat budík. Dříve se věřilo, že se dítě může nepravidelným krmením zkazit a dokonce dostat i střevní infekci. Mnoho lékařů však v dnešní době doporučuje krmení dítěte pokaždé, když si o to řekne. Snažte se vychovat zdravé a šťastné dítě. Poděkujte za každou radu a pomoc, ale důvěřujte sami sobě, protože nikdo nezná vaše dítě lépe než právě vy.

Nemáte ještě účet?

Registrujte se a získáte
Chci se zaregistrovat