Kojení není věda. Jak správně kojit a proč je tak důležité pro imunitu?

Kojící matky se často obávají, že nemají dost mléka. Pokud ale nechají nějakou domu sát miminko i naprázdno, mléko se zase vytvoří. Chce to jen výdrž a zapomenout na láhev s mlékem. Dítě se při sání navíc unaví a dobře spí.

 

Kojení je zdravé a těžko najdete stejně kvalitní umělou náhradu mateřského mléka. Navíc má dítě kontakt s matkou a to má obrovský vliv na jeho vývoj. Mléko v prsou se vytváří na základě poptávky. Čím více dítě saje, tím více se jej bude tvořit. Velmi důležité je i správné přiložení dítěte. Přiviňte si dítě blíže k hrudníku, nikoli k hrudi dítěte. Položte spodní okraj bradavky na spodní ret dítěte. Jeho rty by měly být vytočeny ven. Když dítě dobře saje, nedochází k bolesti. Obtíže spojené s tímto přírodním procesem si způsobují hlavně samotné matky svojí nervozitou.

Co nesmíte dopustit

Nepoužívejte žádné láhve. Léčivo v případě potřeby podávejte ze lžíce nebo ze stříkačky bez jehly. Stejně mu můžete dávat vodu, pokud má horečku. Voda ale není nutná, pokud plně kojíte. Dítě pak totiž saje pomalu a v důsledku toho selže i laktace. Nenechte se zmást ani malými nebo měkkými prsy. Je dokázáno, že ženy s menší velikosti ňader naopak mnohem lépe kojí. Pokud vám naopak prsa pod tíhou mléka tvrdnou, jemně je sprchujte a přikládejte dítě častěji, ať se vám uleví. Dítě ví, když má dost.

U prsu jako doma

Dítě vyrostlo v břiše matky. Když slyší matčino srdce a cítí teplo jejího těla, cítí i klid, pohodlí, teplo a sytost. Imunoglobuliny, které přicházejí s mateřským mlékem na dítě, jsou specifické pro patogeny dítěte. Když matka miminko kojí, nosí na ruce, dotýká se ho, koupe a mění mu plenky, vdechuje nebo polyká bakterie a další patogenní mikroorganismy. Ty pak aktivují B-lymfocyty, které jsou v lymfatických uzlinách, v trávicím traktu i na sliznicích. Některé z nich migrují do mléčné žlázy a produkují sekreční imunoglobulin A, vstupující prostřednictvím mateřského mléka do dítěte. To pak s každým kojením přijímá specifické protilátky a buduje si imunitu.

Nemáte ještě účet?

Registrujte se a získáte
Chci se zaregistrovat