Prohozený režim. Má dítě zaměněný den s nocí? Tohle určitě zabere!

 

Pokud miminko v noci nezamhouří oči a celé dny prospí, je to velmi vyčerpávající. Potýká se s tím však dokonce každá pátá maminka. Co dělat v takové situaci a co vám může pomoci?

 

Nejde o nemoc, pouze o porušení rytmu fyzické aktivity. Pokud se dítě neustále, hlavně v noci, dožaduje vaši pozornosti, může se jednat o spánkové potíže, ale i pedagogické selhání rodičů, jestliže jinak dítě nejeví žádné známky nemoci.

Co ovlivňuje spánek

Tímto prohozeným režimem trpí hlavně rodiče, dítě se klidně vyspí ve dne. Naštěstí takové porušení fyziologického rytmu neovlivňuje zdraví dítěte. Ale vzhledem k tomu, že potřebuje šťastnou a odpočatou maminku i tatínka, je třeba problém nějak vyřešit. Většinu faktorů ovlivňujících spánek lze ovlivnit a ovládat, jen nemůžeme ovlivnit věk dítěte. Je třeba vše přizpůsobit tomu, aby dítě získalo v noci schopnost usnout.

Co je důležité

Čím více bude dítě unavené, tím více se mu bude chtít spát. Dítě se musí přes den unavit. Důležitou roli hraje i příjemné klima místnosti. Vlhkost a teplota v pokoji by měla být příznivá pro spánek. Chlad a svěžest dítěti pomohou usnout, ale současně prodlouží a zlepší i spánek. Pořádně mu na noc vyvětrejte a zatemněte místnost. Všechno zbavte prachu. Dítě před spaním vykoupejte a dobře nakrmte. Obojí ho unaví. Žádná kouzelná pilulka tady nepomůže. Hlavně se miminku nepřizpůsobujte.

Pravidla pro nastavení spánkového režimu

Nejprve je třeba zjistit důvod. Dítě, kterému se v noci věnujete, nebude chtít spát ve dne. Pokud nemá horečku, rýmu ani kašel, nepomůže vám ani lékař. Když dítě spí během dne, vydržte den, maximálně dva. Pokud dítě nebolí břicho a nemá jiné potíže, měli byste během dne prokázat veškerou výdrž. Jakmile vidíte, že dítě chce spát, rozptylujte ho všemi možnými způsoby, zpívejte mu, chrastěte dětskými hračkami a nenechte jej v klidu. Nikdy ho nenechte spát déle než obvykle. I když se vám to zdá kruté, nejde to jinak. Čím vyšší je jeho spotřeba energie během dne, tím silnější bude jeho spánek v noci. Spánkový rytmus se pak u dětí velmi rychle upraví.

Nemáte ještě účet?

Registrujte se a získáte
Chci se zaregistrovat