Jak uklidnit plačící miminko

Když dítě pláče, matka myslí na to, co ho trápí a jak jej co nejrychleji utišit. Nervový systém dítěte ještě není natolik vyvinutý, aby mohlo jiným způsobem zmírnit nahromaděný stres. Každé dítě občas pláče, některé málo, jiné častěji. Jak dítě utišit během chvilky?

Pokud má dítě dětskou koliku, nebo prostě jen pláče a vy nevíte proč, jemně ho pohoupejte, poplácejte po zádech, hlaďte po bříšku a projděte se s ním. I když vám to chvilku zabere, než dítě přestane plakat, nevzdávejte se. Dítě potřebuje na uklidnění čas a není to vaše chyba.

Nepodléhejte stresu

Neustálý pláč je velmi nepříjemný, nenechte se ale vystresovat a dítětem netřeste. Jeho hlava a krk jsou velmi slabé a nemohou dostatečně ochránit mozek před přetížením. Syndrom dětských otřesů je nebezpečný stav se závažnými zdravotními následky. Pokud ztrácíte nervy, položte jej na chvilku do postýlky a napočítejte v duchu do deseti. Pokud to jde, požádejte někoho, aby vás vystřídal, dítě z vás totiž stres cítí.

Vyzkoušejte techniku Roberta Hamiltona

Vyzkoušejte techniku, se kterou přišel pediatr Robert Hamilton ze Santa Monica v Kalifornii. Ten umí uklidnit plačící miminko za pár vteřin. Důležité je složit dítěti ručky přes hrudník, udržovat dítě v úhlu 45 stupňů, podložit mu krk a hlavičku, mírně s ním pohupovat a nenechat jej se o vás opřít. Máme to vyzkoušeno. Nezabírá to jen v případě, když má dítě hlad nebo je nemocné, má horečku nebo bolesti.

Jak postupovat?

Vezměte do levé ruky paže dítěte a překřižte mu je na hrudníčku. Současně mu palcem a ukazovákem pod krčkem podložte hlavičku a držte ho pevně, mírně nakloněné dopředu. Pravou rukou vezměte dítě mezi nožkami pod plenkou. Jemně s ním pohupujte a otáčejte s ním v jeho pase. Rotace uvolní nohy, kyčle i bříško. Spojené ruce na hrudníčku mu dávají pocit bezpečí. Všechny pohyby provádějte velmi pomalu, jemně a opatrně. Žádné prudké pohyby. Během pár vteřin se dítě jako zázrakem utiší.

Nemáte ještě účet?

Registrujte se a získáte
Chci se zaregistrovat