Na co nezapomenout při cestování s miminkem

Pokud vás čeká s miminkem delší cesta, ať už k lékaři, na nákup, k babičce nebo na dovolenou, poradíme, jak v klidu zvládnout cestu nejen autem. Na co se tedy zaměřit?

Čím je miminko menší, tím snadněji se s ním cestuje. Větší děti vyžadují zábavu. Ty menší často celou cestu prospí. V šestinedělí se snažte cestování spíše vyhnout, později se zaměřte na to, jak cestu zvládnout co nejpohodlněji. Cestování je pro děti dobré pro posílení obranyschopnosti.

Používejte autosedačku

Už náraz při rychlosti 50 km/h odpovídá pro miminko pádu z výšky 10 m. V náručí ho při srážce neudržíte. U autosedačky typu vajíčko, kterou upevníte i na sedadlo spolujezdce, nezapomeňte vždy vypnout airbag. Všechny autosedačky musí být upevněny pásem. Autosedačku volte podle velikosti dítěte. Pokud to jde, necestujte sami. Pokud se miminko rozpláče, při troše nepozornosti můžete být jako řidič velmi nervózní, což je nebezpečné. Pokud jedete sami, dejte si miminko vedle sebe, ať se netočíte k dítěti na zadní sedadlo. Pořiďte si i nálepku na auto, ať je zřejmé, že je dítě v autě.

Nastavte si správně zrcátko a připravte se na cestu

Pokud je miminko na zadní sedačce, nastavte si zpětné zrcátko tak, abyste v něm viděli nejen provoz, ale i autosedačku s dítětem. Na cestu se připravte s předstihem, ať nic nezapomenete. Nezapomeňte na vlhčené ubrousky, náhradní pleny, deku ani hračky pro miminko, které mu připevněte k autosedačce, ať mu během jízdy nepadá. Hračka nemá být ostrá ani tvrdá, aby v případě prudkého zastavení dítě nějak neporanila. Mějte u sebe vždy jídlo a pití, kdybyste zůstali trčet v koloně.

Zajistěte si pohodu v autě

Pusťte dítěti oblíbenou hudbu a postarejte se o tepelnou pohodu. Dejte si pozor na klimatizaci i otevřená okénka, aby miminko neofouklo. Miminka ještě nemají řádně vyvinutou termoregulaci, proto se hodí pohotovostní deka a přenastavení teploty klimatizace. Pořiďte si také sluneční clony na okna. Dítěti dejte pohodlné oblečení. Zábavu v autě zajistí hračky, CD nebo MP3 s oblíbenými písničkami i maminčin zpěv. Během cesty si dělejte pravidelné pauzy na nakojení, nakrmení, přebalení a protáhnutí dítěte. Vydejte se na cestu v době, kdy dítě spí, cesta bude klidnější.

Nemáte ještě účet?

Registrujte se a získáte
Chci se zaregistrovat